Hem Blogg

Årets sista utbildning flyttas till våren 2022

0
Discgolfinstruktörer Kaknäs 2021

UTBILDNINGEN ÄR INSTÄLLD 16-17 OKTOBER OCH FLYTTAS TILL VÅREN 2022.

Vill du öka din kunskap inom sporten och ta nästa steg i att lära ut Discgolf i din klubb med fokus på barn och ungdomar? 

I vår satsning på att göra sporten större och mer tillgänglig för fler så utbildar vi från Svenska Discgolfförbundet dig utan någon kostnad för själva utbildningen. I samarbete med KFUM Norrköping Frisbee Klubb så kommer vår utbildare Emil Isaksson lära ut bla. grepp, kast, ansats, upplägg av instruktioner, mental träning, fysisk träning för Discgolf mm.

Utbildningen riktar sig till dig som vill lära ut sporten till främst barn och ungdomar genom träningar och instruktioner i er förening. Det finns 20 platser och det är först till kvarn som gäller.

 

Rekommendationer tas bort från den 29:e september

0
Svenska Discgolfförbundet logga

Från den 29:e september slopas publiktak och begränsningen i antal deltagare för motionslopp(vilket discgolftävlingar räknas inom).
I och med detta så kommer Svenska Discgolfförbundet också ta bort alla sina rekommendationer kring Corona (fram till den 29:e kvarstår gällande som hittas på hemsidan).

Skulle nåt hända på vägen och myndigheterna ändra nåt som påverkar oss kommer vi självklart införa rekommendationer igen.

Stort tack till alla spelare, arrangörer och föreningar som kämpat på och följt våra och myndigheternas rekommendationer.
Vi är säkra på att ni även i fortsättningen kommer agera ansvarsfullt även utan våra rekommendationer.

Några rader om EM från kaptenen

0

Hej alla, och hej alla spelare i EM-truppen som läser!

Först och främst, ett tillrop från vår Vicekapeten David Swärd som är på utflykt ikväll och inte har tid för sånt här: Riktigt skoj med så många medaljer och att så många har spelat väldigt bra! Jag instämmer givetvis. Det finns säkert en del spelare som är besvikna på sin individuella insats, men om man ser det som laginsats så sprider sig i alla fall ett stort leende på mina läppar. Grattis alla medaljörer, grattis Svenska laget!

Så här från sidlinjerna har det varit roligt att få se era livesändningar och inlägg från Tjeckien. Det har gjort att jag känt mig lite närvarande på plats, och jag tror att många spelare som hittat sporten nyligen också har haft stor behållning av dessa inlägg, samt chansen att få bekanta sig lite med eliten i Svensk discgolf. Snyggt jobbat! Vilka intryck fick jag då? Att ni haft roligt där nere, att stämningen varit bra och att svenskarna har stöttat varandra och hejat fram varandra till framgångar. I efterhand önskar jag givetvis att jag hade tagit risken och följt med ner, men det hade varit oansvarigt mot min sambo som lider av post-covid.

För egen del har det varit ett rent h-vete att försöka reda ut vad arrangörerna har farit efter i alla drösvis med mail som ramlat in i sista stund och ibland tom efter sista stund. Jag hoppas bara att jag faktiskt varit ett stöd till laget, och inte en belastning. Jag har gjort det bästa jag mäktat med av en situation jag inte skulle önska någon. Det om det.

Nästa EM är bara ett år bort. Jag har stora förhoppningar om det, för även om Sverige gjort ett väldigt bra EM är jag säker på att våra spelare har ännu mer att ge. Bombsäker!

Jag önskar er alla en fin lördagskväll, och spelarna en bra hemresa.

Martin Rasch

EM, jämställdhetsarbete och vem är bäst i styrelsen? Nyhetsbrev #7

0

Det var ett tag sen men nu äntligen är det dags för ett nytt nyhetsbrev. Ett nyhetsbrev där vi ska avhandla EM, jämställdhetsarbete och vem som egentligen är bäst i styrelsen på att kasta disc.

EM i Tjeckien!

11/8 till 14/8 spelas EM i Tjeckien. Ett speciellt EM på många sätt. Ett EM som egentligen skulle spelats förra året och som länge var tveksamt till att det skulle spelas alls.
Men det blir av och Sverige har en trupp bestående av 22 personer på plats.

EM spelas som tre separata event för första gången. Där vi har ett Open-EM, Ett Master-EM och ett Junior-EM. Open och Herrjunior spelas på Franz Ferdinand (Läs mer) och Master samt Damjunior spelar på Konopiště Meadows (Läs mer).

Tävlingen kommer kunna följas på https://udisclive.com/live/edgc2021. Vi ska försöka hålla er uppdaterade när det även finns videomaterial ute.

Landslagskläder – Årets landslagskläder är framtagna i samarbete med NoName. Mer information om deras produkter och hur dom kan hjälpa er klubb med kläder finns att hitta på https://www.nonamesport.com/

Vi önskar alla spelare stort lycka till – Nu kör vi!

Truppen

Följande spelare representerar Sverige.

Foto: Rickard Sköld

Matilda Ringbom (FJ19)
PDGA#: 77385

Elias Gripler (MJ19)
PDGA#: 79004

Max Ringbom(MJ19)
PDGA#: 91175

Ture Valtonen (MJ19)
PDGA#: 101609

Linda Emanuelsson (FP40)
PDGA#: 45159

Pia Andersson (FP40)
PDGA#: 111514

Henrik Wahlman (MP40)
PDGA#: 25823

Anders Svärd (MP40)
PDGA#: 5310

Kristian Bengtsson (MP40)
PDGA#: 8677

Richard Kappling (MP50)
PDGA#: 44666

Jonas Hälleblad (MP50)
PDGA#: 5309

Joakim Grahn (MP60)
PDGA#: 52639

Matz Råberg (MP60)
PDGA#: 66917

Max Regitnig (MPO)
PDGA#: 27812

Robin Villman (MPO)
PDGA#: 68626

Anton Lindh (MPO)
PDGA#: 42715

Josef Berg (MPO)
PDGA#: 95050

Simon Kappling (MPO)
PDGA#: 96353

Oskar Persson (MPO)
PDGA#: 48786

Henric Hagman (MPO)
PDGA#: 59769

Linus Carlsson (MPO)
PDGA#: 82098

Rickard Sköld (MPO)
PDGA#: 57981

 

Jämställdhetsarbete

Antalet damer i sporten ökar varje dag och vi ser fler och fler i startfälten på tävlingar.
Så roligt tycker vi! Men vad gör man för att få fler tjejer till sporten? Hur jobbar förbundet för en mer jämställd miljö?
Diskussionerna är många i sociala medier och ute på banorna. Vi har följt debatten och försökt skapa oss en överblick av de största och viktigaste frågorna, vilket arbete som blir långsiktigt och vad som går att förändra idag. Vi tittar just nu på att starta upp en arbetsgrupp för jämställdhet och även hur vi kan ge föreningar och tävlingsarrangörer verktyg för ett eget jämställdhetsarbete. Vill ni bolla tankar och idéer kring jämställdhet, eller damsatsning i er förening? Eller har ni input till oss i vårt fortsatta arbete? Kontakta josefin.hallstrom@svenskdiscgolf.se

 

Styrelsemöte i samband med NT – Linköping

För första gången sen förbundet bildades har vi haft ett styrelsemöte där hela styrelsen träffats fysiskt. Arbeta digitalt och per telefon funkar bra men att äntligen få till detta kändes väldigt positivt och gav oss alla lite extra energi för vårt fortsatta arbete.
Vad som avhandlades på mötet kommer vi få återkomma till under hösten men klart är att vi har en spännande tid framför oss.

Så vem i styrelsen är då bäst på discgolf… Ja lite i skymundan av deltävlingen på nationella touren så spelades det en 18-håls runda där det skulle avgöras vem som är bäst i styrelsen. Titeln togs av eder ordförande tillika skribent av detta. Segern var kanske inte helt snygg och vissa av psykningarna hade kanske inte godkänts av PDGA, men det var en viktig seger.

Instruktörsutbildning – Steg1 den 4-5 september i Stockholm

0
Steg 1 Malmö 2019

Vill du öka din kunskap inom sporten och ta nästa steg i att lära ut Discgolf i din klubb med fokus på barn och ungdomar? Då ska du anmäla dig till utbildningen Certifierad Discgolfinstruktör – Steg 1 den 4-5 september i Stockholm.

I vår satsning på att göra sporten större och mer tillgänglig för fler så utbildar vi från Svenska Discgolfförbundet dig utan någon kostnad för själva utbildningen. I samarbete med Kaknäs DGC så kommer vår utbildare Emil Isaksson lära ut bla. grepp, kast, ansats, upplägg av instruktioner, mental träning, fysisk träning för Discgolf mm.

Utbildningen riktar sig till dig som vill lära ut sporten till främst barn och ungdomar genom träningar och instruktioner i er förening. Det finns 20 platser och det är först till kvarn som gäller.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG TILL UTBILDNINGEN 4-5 SEPTEMBER…

 

NT 4 – Falköping spelas 25-26 September

0
Svenska Discgolfförbundet logga

Efter diskussioner och planerande har det nu fastställts ett nytt datum för den avslutande NT tävlingen i Falköping. 25-26 September är det nya datumet.

Då det är senare på året än vad vi vanligtvis önskar så kommer formatet för denna tävling se lite annorlunda ut än de andra tävlingarna. För att hinna med alla rundor innan mörkret faller in så spelar vi 3 rundor både Lördag & Söndag vilket innebär att vi inte spelar med tee times på Söndagen som vi brukar.

På lördag spelas

  1. Pool-A R1
  2. Pool-B R1
  3. Pool-A R2

På Söndag spelas

  1. Pool-B R2
  2. Pool-A R3
  3. Pool-B R3

Exakt och uppdaterat schemat hittas i : spelschema

Ålders-SM färdigspelat

0

Nu är ålders-SM färdigspelat. Tävlingen bjöd på fin-fina banor i strålande väder och det gjordes fantastiska resultat i flera klasser. Samtliga resultat hittar du på PDGA:

https://www.pdga.com/tour/event/49605?fbclid=IwAR2Pqzvl_329oR-68-gy5a7TrduZ68olyK2lILj538Xll44vajdpjgBVHL8

Em-truppen 2021

0

Anmälan skickades in för en minut sedan, så här kommer en helt pinfärsk lista på vilka spelare som kommer att representera Sverige under EM 2021. Många spelare som var tillfrågade har avböjt att åka, vi har från förbundets håll valt att låta dessa platser brinna inne snarare än att fråga nästa spelare på listan. Detta för att vi ville ge spelarna gott om tid att göra ett genomtänkt beslut. Vi vill inte låta någon skugga falla på de spelare som avböjt en plats på ett EM under en pågående pandemi, deras skäl och beslut är deras egna och ska respekteras. Med det sagt, här kommer så listan på vår EM-trupp!

Linus Carlsson Open
Henric Hagman Open
Robin Villman Open
Rickard Sköld Open
Josef Berg Open
Max Regitnig Open
Oskar Persson Open
Anton Lindh Open
Simon Kappling Open

Elias Gripler MJ19
Max Ringbom MJ19
Dennis Augustsson MJ19
Ture Valtonen MJ19

Mathilda Ringbom FJ19

Kristian Bengtsson MP40
Anders Swärd MP40
Joakim Östling MP40
Henrik Wahlman MP40

Linda Emanuelsson FP40
Pia Andersson FP40

Jonas Hälleblad MP50
Richard Kappling MP50

Matz Råberg MP60
Joakim Grahn MP60

Vi håller tummarna för att allt går bra med resan, att allt går bra med spelet och givetvis för ett riktigt härligt medaljregn över Sverige!

Kapten Martin Rasch och Vice Kapten David Swärdh

Uppdatering: Rekommendationer ang gällande läge, Covid-19

2

Uppdaterade rekommendationer som gäller från och med 1 juli.
I de fall en tävling sökt och fått beviljat polistillstånd för sin tävling kan de tidigare rekommendationerna behöva gälla även efter 1 juli. Kontrollera alltid vad som gäller för den tävlingen du tänkt åka på.

Viktigt för arrangören
-För alltid en dialog med polisen och kommunen kring era arrangemang, sök de eventuella tillstånd som krävs.
-Det regionala allmänna råden står över de nationella och Svenska Discgolfförbundets rekommendationer. Ta beslut efter syftet av de råden.
-Ge spelarna bästa förutsättningar för att kunna värma upp utan trängsel.
-Inga samlingar före tävling. För prisutdelning se eget avsnitt.
-Ge förslag på flera matställen till spelarna för att minska trängsel vid luncherna.

Viktigt för spelarna
-Vi fortsätter att hålla avstånd.
-Om möjligt värm upp på ert starthål.
-Vi rör inte varandras discar.
-Vi tar inte i hand före och efter rundan.

Prisutdelning
Prisutdelning i mindre skala är godkänd att hållas om den kan hållas på ett smittsäkert sätt. Vi tar inte i hand eller kramas under prisutdelningen.

Publik
Ingen allmän publik är tillåten. Det ligger på arrangörens och spelarnas ansvar att informera eventuell publik om detta. Arrangören bör även i förväg tydligt informera samt sätta upp lappar på tävlingsområdet om publik är förbudet.

Deltagare får numera vara på tävlingsområdet och titta på tävlingen både före och efter sitt eget deltagande.

För tävlingar med max 144 deltagare gäller följande
-Varje spelare kan ta med sig upp till 3 personer som kan följa spelaren på rundan. I detta räknas tex caddie, tränare mm.

Vilka är tävlingsgruppen? – #Nyhetsbrev 6 – Tema tävling

0

Då var vi redan på nyhetsbrev 6. Och i detta kommer vi kanske inte avhandla så mycket nyheter utan mer informera lite vad som gäller kring de svenska förbundstävlingarna.
Vi kommer ta upp rökning, kläder och så vilka som är tävlingsgruppen och vad tävlingsgruppen är.

Vad gäller för rökning på Svenska Förbundstävlingar?

Med många nya spelare så dyker frågan oftare upp om det är okej att röka på en discgolftävling och vad som gäller för tobak överlag. För alla tävlingar som har en juniorklass gäller regel 3.03 Player Misconduct och sektion G i PDGAs tävlingsbestämmelser.
I Sverige gäller den regeln även för förbundstävlingarna SM, Par-SM, Lag-SM, NT och DM.

För övriga tävlingar som inte har en juniorklass i sverige, kontakta tävlingens TD för besked om vad som gäller.

Dresscode – Får man gå klädd hur som helst på tävlingar?

För alla svenska förbundstävlingar gäller regel 3.04 Dess code.
När det kommer till våra lagtävlingar gäller att alla i laget har likadana tröjor (undantag jackor, tjockare och tröjor vid kallt väder). Just när det kommer till lag-tävlingarna kommer tävlingsgruppen till 2022 specificera mer i detalj vad som gäller för lagkläder.

Vilka kläder man väljer att tävla i är för förbundet just nu en viktig fråga. Sporten är i en fas där många ögon riktar sig mot oss och vi själva önskar mer mediautrymme för att kunna locka till oss partners/sponsorer. PDGA’s klädregel innefattar inte allt och vad som är snyggt och kan anses professionellt är ju såklart väldigt individuellt. Men vi som förbund vädjar till alla som väljer att tävla på någon av våra tävlingar att tänka på vad man tar på sig både under tävlingen men också på uppvärming och prisutdelningen. Vi kämpar alla för att få sporten att ta ännu ett steg och vi behöver här ha er tävlandes hjälp för att skicka rätt signaler till de som inte själva utövar sporten. Detta gällar inte bara eliten utan alla som är med på tävlingen. Både spelare och funktionärer har ett gemensamt ansvar för att visa upp vår sport på bästa sätt.
Under flera av förbundstävlingarna kommer det fotas och filmas i år för att skapa material som ska användas i marknadsföring mot eventuella framtida partners/sponsorer och här är en viktig del i hur slutprodukten blir och hur vi visar upp discgolfen just vilka kläder spelarna väljer att spela i. Tack för att ni förstår och bidrar!

Vilka är tävlingsgruppen?

Tävlingsgruppen har på uppdrag av Svenska Discgolfförbundets styrelse allt ansvar kring alla förbundstävlingar. Det är tävlingsgruppen som varje år jagar rätt på arrangörer, skapar spelscheman, sätter regler och hanterar frågor som dyker upp.

Vilka bestämmer över tävlingarna, styrelsen eller tävlingsgruppen?
Svenska Discgolfförbundets styrelse är den som har det yttersta ansvaret juridiskt kring alla beslut och är också beslutande i större ekonomiska tävlingsfrågor eller andra frågor av större karaktär som tex frågor om spel eller inte under corona. Men i övrigt så är tävlingsgruppen helt självbestämmande.
Arbetet övervakas av styrelsen men man går aldrig in och ändrar på beslut tagna av tävlingsgruppen. Styrelsen kan ge tävlingsgruppen uppdrag om det finns ett område som man från styrelsen eller årsmötet vill att tävlingsgruppen lägger extra fokus och tid på.
Två styrelsemedlemmar sitter i tävlingsgruppen för att bilda en naturlig länk mellan styrelse och tävlingsgrupp. Styrelsen står bakom och stöttar alla beslut som tävlingsgruppen fattar.

Hur blir man medlem i tävlingsgruppen?
Tävlingsgruppens medlemmar har fått sitt uppdrag av styrelsen. Kravet för att få vara med är att man har ett intresse för tävlingsverksamheten, visat sitt intresse och är villig att lägga ner rätt många obetalada timmar per säsong, främst via digitala möten och diskussioner.
Målsättningen är att tävlingsgruppen ska kunna jobba långsiktigt och därför byts inte medlammarna ut varje år. Men då livet ibland kommer mellan så sker det naturligt byten av personer i gruppen då och då.

Hur tas beslut och hur jobbar gruppen?
Tävlingsgruppen har ingen ordförande utan arbetet drivs framåt tillsammans i gruppen, dock är det olika personer som kliver fram lite extra beroende på eget intresse inom tävlingsverksamheten. Besluten fattas löpande och gemensamt i en messangerchat, i tävlingsgruppens facebookgrupp eller vid möten. Besluten kommuniceras sen beroende av fråga via lämpliga kanaler så som hemsidan, facebook (eller i framtiden dessa nyhetsbrev).

Vi vågar lova att just tävlingsgruppen är den gruppen som är mest aktiv inom förbundet och det i stort dagligen är nån fråga som avhandlas eller diskuteras kring.

Nuvarande medlemmar i tävlingsgruppen

Jonas Hangvar – Spelat sedan 2001
Klubb: Linköping Discgolf
Brinner lite extra för… att tillgängliggöra sporten för juniorer och damer.

Linda Emanuelsson (styrelsemedlem) – Spelat sedan 2010
Klubb: FK 360
Brinner lite extra för… Lag-SM FPO (damer)

Pontus Welin (styrelsemedlem) – Spelat sedan 2007
Klubb: Westervik Discgolf
Brinner lite extra för… Lag-SM format/regler

Daniel Skymberg -Spelat sedan 1991
Klubb: Åkersberga FK
Brinner lite extra för… att medverka till att våra nationella tävlingar håller hög nivå och utvecklas i rätt riktning för att bli så professionell som möjligt.

Peter Bygde – Spelat sedan 80-talet
Klubb: Stockholm DGC
Brinner lite extra för… informationsfrågor

Anders Pantzer – Spelat sedan 2003
Klubb: Järva DGC
Brinner lite extra för… ständig utveckling av våra nationella tävlingar

Stefan Swärd – Spelat sedan 80-talet
Klubb: Westervik Discgolf
Brinner lite extra för… den svenska tävlingsscenen på Nationell nivå.

Nicke Nyman – Spelat sedan 2001 till 2009 med en nystart 2017
Klubb: Umeå Discgolf Club
Brinner lite extra för… nya spelare in i sporten och banbyggande.