Landslag
Landslagskaptenen tar ut landslaget som består av de spelare kaptenen anser har störst chans att prestera. Landslagsspelarna är alltså inte nödvändigtvis de spelare som har högst PDGA-rating utan de spelare landslagskapten tror kan prestera bäst när det gäller och på banan/banorna där EM spelas.
Ibland finns det också en eller flera platser som är till för “se och lära”, avsedda för spelare som kanske inte riktigt är i toppen men potentialen och viljan finns där.
Sveriges platser i EM blir färre och färre för varje år och detta kommer inte förändras inom en nära framtid. Discgolfen växer betydligt snabbare i många andra länder än i Sverige. Detta kommer troligtvis innebära att “se och lära”-platserna faller bort i en klass som Open.
Hur många platser Sverige får och hur dom fördelas mellan klasserna är inget vi vet i förhand ännu och inget vi idag direkt kan påverka. De enskilt största kriterierna som avgöra hur många platser vi får är antalet PDGA-anslutna spelare och hur hög rating dessa spelare har.
Vi känner till att det finns önskemål om att ha fasta kriterier för att komma med i landslaget, till exempel kvaltävlingar eller att resultat året innan ska påverka. Detta hade självfallet varit positivt för enskilda spelare som på förhand vet vad som gäller men dåligt då det inte alls är säkert vi skickar det bästa vi har (vilket nog alla ändå vill att vi gör).
Självklart har landslagskaptenen vissa grejer hen tittar på och det är helt upp till kaptenen om kaptenen vill dela med sig av vad han/hon anser vara dom viktigaste kriterierna.
Landslagskaptenen kan (precis som i alla andra sporter) få avsluta sitt uppdrag om det är en gängse uppfattning att fel lag tagits ut till ett mästerskap.
Landslag och mästerskapstrupp
Landslaget innehåller fler spelare än vad vi får platser till våra mästerskap. Så att bli uttagen i landslaget är ingen garanti för att få en plats i tex EM-truppen. Men landslaget ger spelare som satsar på discgolfen möjlighet att utnyttja förbundet och RF’s olika aktiviteter för landslagsaktiva så som läger mm.
Talanglandslag
En större del av vårt landslagsarbete är fokuserat på framtiden, vårt utvecklings- och talanglandslag. Här samlar vi spelare som visat att man vill spela på en hög Europa och världsnivå. Spelarna har endast spelat några år eller precis börjat sin satsning mot toppen. Det är inget juniorlandslag även om juniorer kan bli uttagna om de visat på en hög nationell open nivå och mognad. Spelarna som blir uttagna bedöms ha en stor uppsida om man får rätt förutsättningar och att det finns en stor utvecklingspotential. Det är här vi lägger de största ekonomiska resurserna för att få fram framtidens världsspelare.
Talanglandslagets platser är begränsat (utgångspunkten är 8 herrar och 8 damer) och består av ett urval av ordinarie landslag. Precis som ordinarie landslag görs en ny uttagning i september varje år.
Open Landslaget 2023
Linus Carlsson
Max Regitnig
Josef Berg
Simon Kappling
Henric Hagman
Dennis Augustsson
Carl Falk
Isak Andersson
Tobias Söderqvist
Gustav Dahlén
Hugo Fröjdlund
Henrik Johansen
Peder Boberg
Hanna Jansson
Elina Rydberg
Josefine Johansson
Matilda Ringbom
Amanda Lennartsson
Ruth Schlissel
Jenny Larsson
Masterlandslaget 2023
Anders Swärd
Emil Dahlgren
Kristian Bengtsson
Henrik Wahlman
Camilla Jernberg
Pia Andersson
Jonas Hälleblad
Tomas Svahn
Åke Wallbäcks
Johan Ålund
Christer Christiansson
Richard Kappling
Fredrik Granåsen
Per Gylle
Mats Strömgren
Hasse Tegebäck
Olle Samuelsson
Juniorlandslaget 2023
Hjalmar Fredriksson
Ville Parpala
Max Ringbom
Sam Sonnerfeldt
Julia Backlund
Elliot Jonsson
Axel Wernborg
Landslagsledning
Landslagskapten – Christer Christiansson
Fysio & Tränare – Johan Sleman
Koordinator – Mattias Nilsson
För frågor rörande landslaget kontakta landslag@svenskdiscgolf.se
Information till spelare
Alla spelare som väljer att tacka ja till sin ladslagsplats godkänner också innehållet i spelarkontraktet.
Ladda ner det genom att klicka här