Nationella Touren

Målet är att Nationella Touren (NT) ska bestå av fyra tävlingar utspridda både geografiskt och över tiden 1 maj till sista september. För att få en slutplacering räcker det att delta i en tävling, men varje spelare får räkna sina tre bästa tävlingar i totalställningen. Samtliga tävlingar är PDGA-sanktionerade (A-tier). PDGA-medlemskap är ett krav för deltagande spelare.

Anmälan till NT-tävlingar sker via 4 olika steg med en gräns för lägsta rating, som blir lägre för varje steg. Läs mer här

Klasser

Följande klasser erbjuds i varje tävling:

 1. MPO   Open
 2. FPO    Dam
 3. MJ18  Herrjunior (till och med det år man fyller 18)
 4. FJ18   Damjunior (till och med det år man fyller 18)
 5. MJ15   Pojkjunior (till och med det år man fyller 15)
 6. FJ15    Flickjunior (till och med det år man fyller 15)
 7. MP40  Master (från det år man fyller 40 år)
 8. FP40   Dammaster (från det år man fyller 40 år)
 9. MP50  Grandmaster (från det år man fyller 50 år)

Vid anmälningstidens slut krävs minst tre anmälda spelare i en klass för att den klassen ska spelas i tävlingen, om klassen har färre än tre deltagare kommer de flyttas till närmsta ovanförliggande klass i tävlingen. I resultatredovisningen och totalställningen för NT resultatredovisas ändå spelarna i den klass de anmälde sig till.

Tävlingsrutin

 1. Deltävlingen ska vara avslutad senast 16:30 på söndagen och detta inkluderar prisceremonin.
 2. En deltävling avgörs under 2 dagar (lördag och söndag).
 3. Om fler än 72 spelare är anmälda till tävlingen används två pooler, annars används endast en pool.
 4. Om två pooler används spelar MPO i en pool (pool A) och övriga klasser i den andra poolen (pool B), detta innebär att maximalt antal MPO-spelare är 72.
 5. Maximalt 144 deltagare.
 6. Maximalt fyra spelare per grupp.
 7. På lördagen spelar alla spelare två rundor där varje runda är 18 hål, samtidig start (shotgun) används för lördagens rundor.
 8. Alla rundor ska spelas på samma bana och slinga, olika klasser kan spela olika banor/slingor.
 9. På söndagen spelas finalrundan.
 10. Finalrundan ska spelas med starttider (tee times) och samtliga spelare startar på samma hål men arrangören kan i samråd med SDGF välja att spela finalrundan med samtidig start (shotgun) om detta anses vara nödvändigt för att säkerställa att tävlingen är avslutad 16:30. Denna ändring ska publiceras senast 21:00 på lördagen.
 11. Grupperna ska i finalen så långt det är möjligt delas in efter klass och utgöras av maximalt fyra spelare. I nödfall kan klasser kombineras i finalspelet, så om sex damer och sex herrjuniorer går till final får vi en fyrgrupp med damer, en fyrgrupp med herrjuniorer, och en fyrgrupp med två damer och två herrjuniorer.

Särspel

 1. Särspel måste spelas om segern i varje klass.
  Särspel om andra- och tredjeplatsen gäller endast eventuella pokaler och inte placering eller prispengar.
 2. Särspelshål ska redovisas innan tävlingen.
 3. Minst 3 särspelshål och maximalt 9 särspelshål ska nyttjas (om detta krävs för att skilja spelarna), efter särspelshålen skiljs spelarna åt med en CTP-tävling vilket innebär att spelarna kastar ut på ett hål och den spelare som ligger närmast korgen vinner.