Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
EM-Guld i Discgolf!

EM-Guld i Discgolf!

Mattias Nilsson

|

19 augusti 2023

|

Pressmeddelande Svenska Discgolfförbundet  - 19 augusti 2023

EM-Guld i Discgolf!

Senast en svensk vann EM-guld i den öppna klassen var 2010 då Jesper Lundmark, Skellefteå fick ställa sig högst upp. Nu 13 år senare har det hänt igen! Dennis Augustsson(21 år) normalt tävlandes för YMER Frisbee Borås är nykrönt Europamästare i discgolf.

Dennis Augustsson vann SM-guld för bara ett par veckor sedan och åkte till Tallinn, Estland med en bra form och känsla i kroppen. Och vilken form, redan under första dagen visade Dennis klass och gjorde en av de absolut bästa rundorna som spelats på ett EM, hela 12 kast under par. Första rundan följdes sedan upp med en nästan lika bra andrarunda, 11 kast under par. Inför 3:e varvet hade Dennis en ledning på hela 7 kast. Under den 3:e och näst sista rundan kunde Augustsson inte riktigt fortsätta med spel på samma väldigt höga nivå men fortfarande tillräckligt bra (3 under par) för att gå in i 4:e och sista dagens spel med en ledning på 5 kast.

På den här nivån är 5 kast en stor ledning, men med en bana där OB (out of bounds vilket resulterar i ett pliktkast) väntar runt varje hörn och Augustsson brist på erfarenhet i dessa sammanhang så kunde det svänga snabbt. Men Augustsson visade på ett lugn och ett stabilt spel helt utan några tendenser till att vara nervös och spänd. Han började finalrundan med 6(!) raka birdes.
Och efter finalens 18 hål kunde Augustsson sträcka händerna i luften som vår nya Europamästare! Med en segermarginal på hela 10 kast och en finalrunda på 11 under par.

Det som tagit Augustsson fram till den här titeln är en puttning i absoluta världsklass och ett lugn och stabilitet i spelet som är ovanligt för en spelare som är så ny i denna situation. "Jag har tränat på att hålla mig lugn i dom här situationerna. Det här betyder allt att få ta med det här guldet till Sverige", säger Dennis i segerintervjun.

EM har spelats över 4 stycken 18-håls rundor på den temporära banan belägen i Song Festival Grounds i Estlands huvudstad Tallinn mellan 16-18 augusti.
Inför tävlingen pratades det mycket om de Finska och Estniska spelarna som de stora favoriterna. Men Augustsson satta tydligt ner foten och visade att Sverige är ett land och räkna med när det kommer till discgolf på absolut högsta Europanivå.

Även damerna spelade sitt EM i Tallinn. Bästa svenska blev Hanna Jansson, Hofors, på 13:e plats.
Efter halva tävlingen var Hanna med och slogs om 3:e platsen men tappade de två sista rundorna av tävlingen. Men 9:a är en bra placering för Hanna om man ser till motståndet och att även Hanna är ny i dessa större internationella sammanhang. Vinnare av damklassen blev världsettan och regerande världsmästaren Kristin Tattar som på hemmaplan fick ta sin första Europamästartitel.

Kompletta resultat finns att hitta på
https://www.pdga.com/tour/event/67395

För bilder kontakta Disc Golf Photos Marika Salmi (in english)
salmi.marika@gmail.com
Instagram: @maarika_s

För rörlig media kontakta Disc Golf Stream (in english)
https://www.discgolfstream.com/contact/support

 

Kontaktuppgifter (Dessa gäller också om man vill komma i kontakt med Dennis)

Mattias Nilsson, Pressansvarig och verksamhetsutvecklare Svenska Discgolfförbundet
mattias.nilsson@svenskdiscgolf.se

Christer Christiansson, Förbundskapten Team Sweden
landslaget@svenskdiscgolf.se

Instruktörsutbildning Steg-1 i Storebro 17-18 augusti

5 Apr, 2024

Instruktörsutbildning Steg-1 i Västerås 4-5 maj

24 Mar, 2024

Instruktörsutbildning Steg-1 på Ale Discgolf Center 20-21 april

17 Mar, 2024