Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
Disciplinärenden och Juniorkampen

Disciplinärenden och Juniorkampen

Mattias Nilsson

|

26 november 2021

|

Nu var det längesedan vi körde ett nyhetsbrev så det har blivit hög tid för det nu.
Fokus på detta kommer handla om regler, disciplinärenden och hur det funkar.
Men innan vi kommer dit så ska vi börja med en liten avstämning av juniorkampen som vi körde i somras.

Juniorkampen

Alla som anmälde sig till juniorkampen fick 5 olika ”utmaningar”, 5:e och sista var att putta med en glass i handen och alla som deltagit i kampen ska innan den släpptes fått ett presentkort på glass hemskickat. Förutom glassen så körde vi även utlottning av en korg och presentkort. Vinnare av korgen blev Alfred Nilsson och 8 andra juniorer vann varsitt presentkort.
Det har varit väldigt roligt att ha med alla juniorer på den här utmaningen och till sommaren hoppas vi kunna köra vårt vanliga juniorläger igen.

Vi behöver nya eldsjälar. Brinner du för Svensk Discgolfs framtid och skulle kunna avsätta lite tid för att jobba med och planera juniorläger? Då vill vi gärna komma i kontakt med dig för vi behöver din hjälp.

Hur hanterar förbundet disciplinärenden?

Svenska Discgolfförbundet använder sig av Svenska Frisbeesportförbundets disciplinnämnd. Disciplinnämnden väljs på Svenska Frisbeesportsförbundets årsmöte.

Har man nåt man vill anmäla så gör man det till Svenska Discgolfförbundets styrelse, styrelsen@svenskdiscgolf.se. Om man av nån anledning inte skulle kunna anmäla så hela styrelsen ser så går det att kontakta bara en av personerna i styrelsen. Finns det nåt i ärendet som gör att ingen i styrelsen kan ta emot anmälan så kan man också anmäla till Svenska Frisbeesportförbundets styrelse så kan dom titta på lämplig väg framåt.

När vi i styrelsen får in en anmälan mot en spelare jobbar vi efter vissa mallar.
Vi börjar med att titta på ärendet och gör en bedömning om vi tror att det är nåt som bör skickas vidare till disciplinnämnden. Om vi bedömer att bevisningen är för svag så informerar vi om misstankarna till berörd spelares ordförande så klubben och spelaren ges en möjlighet att diskutera kring det och kanske förändra ett beteende som leder till det misstänkta fusket.
Om vi är tveksamma eller bedömer bevisningen som stark så skickas ärendet vidare till disciplinnämnden för bedömning.

Svenska Discgolfförbundet jagar inte fällande domar. Vi samlar in bevisning och skickar den vidare och låter disciplinnämnden sen avgöra om det håller. Under hela processen försöker vi vara neutrala men kommer stå som motpart till den anmälda i anmälan.

Disciplinnämnden använder sig av RF’s stadgars regelverk när det kommer till bedömning.
Vid en fällande dom så meddelas spelaren, spelarens klubb och PDGA om utfallet. Vid en friande dom så meddelas även klubben och spelaren om detta.

Var kan man se domar?

Som det är nu så publicerar vi inga domar offentligt. Vi kommer under våren titta lite närmare på hur man kan göra detta men vi har flera faktorer att ta hänsyn till här, GDPR samt vilket ansvar vi har kring spelare och i vilka sammanhang deras namn syns. Vi har även vittnen att ta hänsyn till och deras namn. Men i samarbete med RF’s jurister hoppas vi kunna hitta ett bra arbetssätt för detta för framtiden.

Varför är det viktigt att anmäla och när ska man anmäla?

Misstänker man att nåt inte gått rätt till så har man en skyldighet att anmäla. Det är viktigt för att sportens grundfilosofi ska fungera.
Även om man inte tycker det påverkar så mycket och man vill inte förstöra stämningen mellan sig själv och en annan spelare så är det viktigt att man tar sitt ansvar. Vi alla vill spela med samma förutsättningar och om nån lyckas komma undan med fusk så har vi inte längre det.
Det kan också vara så att en spelare behöver bli uppmärksammad på ett beteende som är misstänkt även om ingen konkret finns.
Anmälan ska göras direkt när misstanke uppstår för att ärendet ska kunna hanteras. Har man tankar och bara vill bolla sina funderingar finns Svenska Discgolfförbundets styrelse som stöd och hjälp.

Fokus på regler

I samarbete med tävlingsgruppen kommer vi under nästa säsong börja lägga lite extra fokus på vissa regler. Det handlar om att informera, lära ut och få er spelare att få lite mer styrka och självförtroende i att faktiskt påpeka felaktigheter som händer ute på banan direkt när det sker. Det kan handla om tex fotfel eller när spelare tar för god tid på sig.

Aktuellt fall

Vi har under hösten haft ett aktuellt fall där en spelare och aktiv inom förbundet nu fått sin dom efter en händelse i Falköping.
Anmälan gällde flera händelser men endast två togs upp för bedömning då nämnden ansåg att övriga tillfällen var för gamla och borde anmälts tidigare. Endast händelsen i Falköping ledde till en fällande dom.

Svenska Frisbeesportförbundets Disciplinnämnd ådömer spelaren, avstängning under tolv (12) månader innebärande att spelaren från och med den 16 november 2021 till och med den 15 november 2022 inte får delta i tävling eller uppvisning.
Avstängningen avser all frisbeesport.

Instruktörsutbildning Steg-1 i Storebro 17-18 augusti

5 Apr, 2024

Instruktörsutbildning Steg-1 i Västerås 4-5 maj

24 Mar, 2024

Instruktörsutbildning Steg-1 på Ale Discgolf Center 20-21 april

17 Mar, 2024