Uppdatering: Rekommendationer ang gällande läge, Covid-19

2
12432

Uppdaterade rekommendationer som gäller från och med 1 juli.
I de fall en tävling sökt och fått beviljat polistillstånd för sin tävling kan de tidigare rekommendationerna behöva gälla även efter 1 juli. Kontrollera alltid vad som gäller för den tävlingen du tänkt åka på.

Viktigt för arrangören
-För alltid en dialog med polisen och kommunen kring era arrangemang, sök de eventuella tillstånd som krävs.
-Det regionala allmänna råden står över de nationella och Svenska Discgolfförbundets rekommendationer. Ta beslut efter syftet av de råden.
-Ge spelarna bästa förutsättningar för att kunna värma upp utan trängsel.
-Inga samlingar före tävling. För prisutdelning se eget avsnitt.
-Ge förslag på flera matställen till spelarna för att minska trängsel vid luncherna.

Viktigt för spelarna
-Vi fortsätter att hålla avstånd.
-Om möjligt värm upp på ert starthål.
-Vi rör inte varandras discar.
-Vi tar inte i hand före och efter rundan.

Prisutdelning
Prisutdelning i mindre skala är godkänd att hållas om den kan hållas på ett smittsäkert sätt. Vi tar inte i hand eller kramas under prisutdelningen.

Publik
Ingen allmän publik är tillåten. Det ligger på arrangörens och spelarnas ansvar att informera eventuell publik om detta. Arrangören bör även i förväg tydligt informera samt sätta upp lappar på tävlingsområdet om publik är förbudet.

Deltagare får numera vara på tävlingsområdet och titta på tävlingen både före och efter sitt eget deltagande.

För tävlingar med max 144 deltagare gäller följande
-Varje spelare kan ta med sig upp till 3 personer som kan följa spelaren på rundan. I detta räknas tex caddie, tränare mm.

2 KOMMENTARER

 1. Vill först säga att jag förstår att CoVid-19 har en stor inverkan på vårt samhälle och många beslut som tas i spåren av detta.

  Har funderat mycket på rekommendationen om folksamlingar på 50 personer och vad det betyder för vår sport och dess tävlingar. Restriktioner för resor mm är borta, tävlingar på olika nivåer tillåts. Vi är dessutom utomhus .

  Exempelvis Astrid Lindgrens värld får ha 1500 besökare ( titta på ytan över den parken ) , fotbollsmatcher behövs det mer än 50 personer för att genomföra. Man tillåts demonstration för 50 personer ( där det är uppenbart att fler kommer ) . Men discgolf, ytan är mångdubbelt både fotbollsplaner och torg spelas inte…

  När vi spelar discgolf är vi kanske 8 personer någorlunda nära varandra , är inga problem hålla avstånd och uppföra sig enligt den kod som samhället lärt oss. Vi har i vår sport kommit långt i hantering av elektroniska protokoll och information.

  Det handlar inte bara om att jag personligen vill tävla utan att jag anser att vi inte ska försöka gå runt detta genom att spela pooler med 48 + 48 tex. Då anordnar man iaf något med över 50 personer och då blir andra lösningar hittepå . Jag ser mer att vi berättar vad vi vill och stå för det. Så bra är vi och vår sport.

  Det handlar som jag ser det om folksamlingar i offentlig miljö . Titta på vilken pojklagsmatch i fotboll som helst, alla är ” ute och promenerar , och så råkar det vara match ”, trots apropåer från arrangörer . Alla står på respekterat avstånd och respekterar situationen även det är 70 pers som tittar på matchen .

  Ser inte hur vår sport skulle bryta mot gällande regler, säg 72 personer på en yta motsvarande ca 25 fotbollsplaner. Det måste vara skillnad på äpplen och päron även i vår värld. Är helt övertygad att sportens utövare är medvetna om situationen i landet.

  Återigen , vill inte nonchalera situationen i världen, men vill också ge det lite proportioner.Om vi ska ta vid och tolka andra beslut runtom i samhället anser jag vi bör kunna tävla någorlunda normalt trots allt. Vi har möjlighet att vara ett föredöme , tävla , träffas, ha avstånd , vara utomhus och i dessa tider än mer visa alla fördelar med vår underbara sport.

  En sista reflektion över detta med 50 personer jag har så svårt att förstå sambandet över alla beslut i samhället och vill påvisa märkligheten i proportionerna.

  Var på Maxi Västervik idag, många av er har varit där, tänk ni står vid mejeri och tittar mot frukt och grönt. Ser ryggen på Securitas-vakten , och ytterligare ca 52 personer på en yta ca 15*15 m. Tror ni vakten bryr sig ?

  Tänker på diskussionen om 50 personer och då bestämmer jag att för kanske första gången yttra mig mer offentligt…

  Därtill , ingen skugga över vårt förbunds ledning , ni har varit snabba , tagit beslut ni står för och har motiverat dessa. Det gillar jag och ni har kommunicerat det på ett tydligt sätt. Har sett flera förbund , både större och mindre förbund vara både långsammare och mindre tydliga. Detta är en svår fråga på alla nivåer vilket jag är fullt medveten om och kommer även framöver respektera de åsikter som finns.

  Hälsningar
  Anders Swärd

 2. Hej Anders!
  Jag har mailat dig ett svar på dina tankar på det mailet du också skickade. Jag tar även vissa delar av det svaret här så fler kan se vad som gäller.

  Ska försöka dela upp ditt inlägg i olika bitar och reda ut lite vad som gäller.

  Om vi börjar med våra lagar vi har i Sverige så har vi följande att rätta oss efter oavsett om vi tycker det är rätt eller inte.

  -En idrottstävling är som utgångspunkt en offentlig tillställning. Regeringen har sedan den 29 mars beslutat om att begränsa möjligheten till offentliga tillställningar på så sätt att ett maxantal på 50 deltagare tillåts. Offentliga tillställningar som samlar fler än 50 deltagare är inte tillåtna.

  -En idrottstävling som genomförs på en tydligt avgränsad arena och till vilken inte någon publik alls bjuds in utgör, på grund av att publik inte bjuds in, inte en offentlig tillställning. Dessa tävlingar träffas därmed inte av förbundet för offentliga tillställningar för fler än 50 deltagare. Däremot måste sådant tävling genomföras i enlighet med Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.
  Därför fotbollen, teater mm kommer undan tex.

  -En idrottstävling som genomförs utanför en tydligt avgränsad arena och där syftet med tävlingen är att attrahera deltagare snarare än publik, utgör en offentlig tillställning. Dessa tävlingar träffas därmed av förbudet för offentligt tillställning för fler än 50 deltagare. I begreppet deltagare ska utövare räknas in.

  Finns mer och snöa in på när det gäller lagar (alltså inga rekommendationer eller liknande) men tror det övre svara på det mesta av det du skriver. Skulle förbundet idag arrangera en tävling med fler än 50 personer så gör sig arrangören (styrelse för SDGF samt TD/klubb) ett lagbrott. I praktiken skulle det kunna innebära böter eller fängelse. Nu tror jag inte det skulle hända vid första tillfället men det är ändå det vi måste ta hänsyn till, vi kan inte chansa bara för att vi vill tävla.
  Vi kan som du ser ovan inte jämföra oss med ICA eller Astrid Lindgrens värld. Vi har precis samma “problem” som orientering, ridsport mm. Men inget vi som förbund kan styra över eller påverka.
  RF har haft flera samtal med Polismyndigheten kring detta så vårt ord i en sån här situation väger inte speciellt tungt.

  Sen har vi då frågan att arrangera eller inte arrangera. Beslut är taget på att inte spela nåt NT i år då vi inte på ett bra sätt kommer kunna lösa 50 pers regeln där. Vi ska inte arrangera bara för att arrangera. Vi ska arrangera bra nationella tävlingar. Dock spelas alla SM på orter med 2 banor så där har tävlingsgruppen hittat en lösning som styrelsen har godkänt med vissa förändringar. Detta är nåt vi kommer gå ut med imorgon (fredag 19/6) på facebook samt på hemsidan.

  Dock kommer även dessa tävlingar kräva speciella åtgärder. Citat från RF och polismyndighetens möte

  “RF har i dialog med Polismyndigheten fått klargjort att antalet deltagare ska räknas som de deltagare som samtidigt befinner sig på tävlingsområdet. För idrotter som vid tävling tillämpar gemensam start innebär detta att en arrangör på samma bana kan anordna flera tävlingar för 50 deltagare samma dag eller helg så länge deltagarna i den första tävlingen har hunnit lämna tävlingsområdet innan nästa grupp deltagare kommer till tävlingsområdet. För idrotter som vid tävling tillämpar individuell start innebär principen att om starttiderna kan bestämmas på ett sådant sätt att maximalt 50 deltagare finns på tävlingsområdet samtidigt kan en och samma klass ha fler än 50 startande över en dag eller en helg.”

  Med vänliga hälsningar
  Mattias

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here